Minulla on läpi syksyn ollut jonkinmoisia keskittymisvaikeuksia. Aikaa kirjoittaa on ollut suhteellisen hyvin, mutta on ole oikein osannut rauhoittua läppärin ääreen. Viime viikkoina keskittymisongelmat ovat selkiytyneet: artikkelien, kritiikkien ynnä muiden sellaisten kirjoittaminen sujuu, vain kaunokirjallisuuteen on vaikea keskittyä. Kyseessä ei ole "valkoisen paperin kammo", sillä moni teksti on hyvässä vaiheessa ja uusiinkin hyviä ideoita valmiina. Sen hetken kuin näppäimistön ääressä istun, tekstiä kyllä tulee. En vain jaksa istua kovin pitkään.

Periaatteessa pidän kotona kirjoittamisesta. Vaeltelen ja siirtelen läppäriä ympäriinsä. Kirjoitan jonkin verran myös kahviloissa ja kirjastoissa, mutta niissä on se ongelma, ettei niissä kehtaa vaellella. Nyt kotonakin on ollut vaikea kirjoittaa, kaikki tuttuus ärsyttää. Mikä eteen?

Viime viikolla sain pari päivää keskityttyä kotona hyvin, kun laitoin kaikki valot pois ja kuuntelin Bachin urkumusiikkia (en yleensä kuuntele musiikkia kirjoittaessani). Pimeyttä ja Bachia, eikä tekstistä edes tullut kovin synkkää. Seuraavaksi olen harkinnut erivärisiä hippilaseja, tai sitten voisin pitää kuulosuojaimia muutaman päivän putkeen (yhteys sisäisiin ääniin?).Ainahan voi myös kirjoittaa alasti tai kenties jossain hyvin poikkeavassa asussa (pukuvuokraamoon?). Kovin kylmässä tai kuumassa kirjoittaminen ei onnistu, sen tiedän.

No, todellisuudessa vietin pari päivää anopin asunnossa, ja onnistuin keskittymään oikein hyvin.