Eija haastoi minut tähän Särön blogissa.


1. Kirja joka muutti elämäsi?

Sellaisia kirjoja on paljon, mutta ehkä ne ovat pikemminkin antaneet sysäyksiä oikeaan suuntaan. Kirjoittamisen kannalta tärkeitä olivat aikoinaan Leena Krohnin Matemaattisia olioita, Maarit Verrosen Älä maksa lautturille sekä Edgar Allan Poen Korppi ja Kultakuoriainen. Novellikokoelmia muuten kaikki! Krohnin luin lukiossa vuonna 1997 tai 1998 (oli pakko valita listasta jokin kirja, ja tämän satuin ensimmäisenä kirjastosta löytämään), Poen imuroin samoihin aikoihin ystäväni hyllystä (Moi vaan!) ja Verroseen tartuin muistaakseni kesällä 2000. Kaikki kirjat herättivät minussa ajatuksen: tällaisesta saa kirjoittaa! Olin pitkin lukiota naputellut tietokoneelle hajanaisia tekstinpätkiä, jonkinlaisia novellinalkuja ja esseitäkin, ja kolmikko Krohn-Verronen-Poe kirjoitti juuri minua kiinnostavista aiheista. Sain noista kirjoista jonkinmoisen luvan kirjoittaa siitä mistä halusinkin.

2. Kirja jonka olet lukenut useammin kuin kerran?


Niitä on paljon! Minusta on hauskaa lukea kirjoja uudestaan: kun juoni on jo tuttu, aivot vapautuvat etsimään tekstistä muuta sisältöä. Gaétan Soucyn Tulitikkutytön olen lukenut todella monta kertaa.


3. Kirja jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?

Margaret Atwoodin romaanin Oryx ja Crake. Se on paksu, monitasoinen, filosofinen ja haastava. Myös Monika Fagerholmin Amerikkalainen tyttö ja sen ihana, koukeroinen kieli voisi olla hyvä valinta.

Autiolle saarelle EN ottaisi mukaan Albert Sanchez Piñolin Kylmää ihoa. He, jotka ovat lukeneet sen, ymmärtävät.

4. Kirja joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi?

Onkohan minussa vikaa, kun en muista yhdenkään kirjan tehneen minua tällaiseksi? Kaikkein hauskimpinakin pitämäni kirjat ovat hauskoja jollain muulla kuin kevytmielisellä tai huikentelevaisella tavalla. Lähivuosien hauskimpia kirjoja ovat olleet Theodore Roszakin Paholainen ja herra Silverman sekä Ngugi wa Thiongo'n Variksen velho.

5. Kirja joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?

Nuorena mieleni järkkyi, kun luin Dragonlance-fantasiasarjan ensimmäisiä osia. Varsinkin velho Raistlin onnistui kutkuttamaan aivojeni pateettisuusriippuvaisuutta ohjailevaa lisäkettä. Myös isoisäni kirjoittamat muistelmat ovat itkettäneet. Yksilön mitättömyys sodan keskellä on aihe, joka toisaalta kavahduttaa ja toisaalta kiinnostaa minua.

6. Kirja jonka toivoisit kirjoitetuksi?

Käsikirjoituksen, joka roikkuu sivulla 80. Toisaalta odotan kovasti, että saisin aikaa kirjoittaa sitä eteenpäin!

7. Kirja jota et toivoisi kirjoitetun?

Välillä saatan toivoa, että olisin jättänyt oman, syksyllä ilmestyvän romaanini tekemättä. Kaikkeen sitä ihminen itsensä tunkee!

8. Kirja jota parhaillaan luet?

Menossa ovat Max Frischin Ihminen ilmestyy holoseeniin sekä Pasi Ilmari Jääskeläisen Taivaalta pudonnut eläintarha.

9. Kirja jonka aiot lukea?


Aion pitkästä aikaa lukea Leena Krohnin Tainaronin. Lisäksi postilaatikosta pitäisi lähipäivinä löytyä kasa arvosteltavia (lähinnä tieto-) kirjoja.