Marko on listannut blogissaan muistutuksia itselleen kirjasyksyn varrelle. Markon romaani Itsevalaisevat ilmestyy elokuussa - kuten omakin kirjani.

Tässä minun neuvoni itselleni:
Kirjoita. Älä välitä muusta.

En tietenkään pysty noudattamaan sitä täydellisesti, mutta parhaani yritän. Vaikka näin jälkeenpäin ajatellen asiat sujuivat kustantamojen kanssa ihan hyvin ja suoraviivaisesti, hieman vajaat kaksi vuotta vietin kuitenkin jatkuvasti pahenevan ahdistuksen kourissa. Keskellä ahdistusta lupasin itselleni, että kaikkein tärkeintä on se, että saan kirjoittaa. Sen rinnalla julkisuuden määrä tai puuttuminen, myytyjen kirjojen määrä, ennakkotilaukset, kokeneet, kokemattomat, taitavat ja taitamattomat kriitikot, muiden kirjailijoiden tuotanto, palkinnot tai niiden puuttuminen eivät saa merkitä. Hyvä palaute antaa tietysti itseluottamusta, mutta toisaalta huonon palautteen ei saa antaa viedä sitä. Kun olen tähän asti päässyt, aion tehdä sitä, mitä olen halunnut ja jonka vuoksi olen uhrannut monta asiaa. Aion kirjoittaa.

Yritän myös muistaa, että esikoiskirjan perusteella on hankala arvottaa tai sijoittaa kirjailijaa yhtään mihinkään. Vasta seuraavat teokset kertovat, mikä on kirjailijan suunta, minne hän on kulkemassa. Vasta kuoltuaan kirjailija on valmis.