Käytiin katsomassa uusi Indiana Jones. Täytyy myöntää: huono oli.

Indy-elokuvissa on nykyään se lähtökohtainen vika, että alunperin ne olivat ainoita laatuaan, loivat aivan uuden elokuva- ja sankarityypin. Myöhemmin niiden kaavaa on lainattu ja mukailtu ainakin Tomb Raidereissa, Muumioissa ja National Treasureissa. Uuden Indiana Jonesin täytyy siis pyrkiä ylittämään sekä aiemmat Indyt että kaikki Indy-kopiot - ja tätähän Kristallikallon valtakunta yrittää. Kaikkea on paljon, liikaa, koko ajan. Elokuva on yhtä orgastista taistelua. Jännitettä ei pääse syntymään, kun kertaakaan ei hiljennytä pohjustamaan tai tekemään suvantokohtia. Kaiken lisäksi elokuvan juoni ja henkilöt ovat tuhanteen kertaan nähtyjä kliseitä. Cate Blanchett esittää neuvostoliittolaista naisupseeri-tutkijaa, joka on juuri tällainen klisee: miehiä rohkeampi, pelottavampi, suuririntaisempi. Älykäs, dominoiva, pitkä, nimikin taisi olla Irina. Voi jeesus sentään.

Odotin melko luottavaisin mielin tuota ennakkoon hieman puhututtanutta avaruusolio-juonikuviota (Intiaanivaltakunnan hyysäämät kristalliset kallot ovatkin kuuluneet avaruudesta tulleille "jumalolennoille"), mutta sekin oli sellainen jännitteetön puhkikulunut itsestäänselvyys, että petyin pahasti. Ai että avaruusoliot olisivat opettaneet meille ihmisille esimerkiksi maanviljelystä? Täysin ennenkuulumatonta. Koskaan en ole tällaiseen kuvioon törmännyt yhdessäkään kirjassa tai elokuvassa. Ai että jumalina pidetyt hallitsijat olisivatkin avaruudesta peräisin? Täysin uutta ja tuoretta.

Taistelukohtauksissa (elokuvassa ei kyllä muunlaisia kohtauksia ollutkaan) oli muutamia hauskoja kohtia. Etenkin sellaiset, joissa tuotiin esille vanhentuneen Indyn kömpelyyttä, naurattivat. Mutta vastapainona olikin sitten käsittämättömiä typeryyksiä, esimerkiksi kohta, jossa Indyn poika siirtyy auto-tyypin takaa-ajosta liaani-tyypin takaa-ajoon.

Yhdyn täysin Tähtivaeltaja-lehden ihmettelyyn: Spielberg ja Lucas ovat kertoneet, että he tekivät neljännen Indyn vasta nyt, kun saivat tarpeeksi hyvän käsikirjoituksen. Jos siis tämä oli hyvä käsikirjoitus, millaisia olivat ne huonot??