Huomenna eli 1. tammikuuta juhlimme maailmankaikkeuden päivää. Se on omistettu alati muuttuvalle maailmankaikkeudelle ja sen loputtomille ihmeille.

1.tammikuuta alkaa myös kansainvälinen tähtitieteen vuosi, jolloin on tarkoitus levittää tietoa maailmankaikkeudesta ja omasta paikastamme sen keskellä. Ursan sivulta löytyy lisätietoa (tätä kirjoittaessani Ursan sivut tuntuivat tosin olevan maassa).

Maailmankaikkeuden päivää voi tietenkin juhlia vaikka kakkukahveilla.

MAAILMANKAIKKEUSKAKKU

Kakku mallintaa maailmankaikkeuden eri rakenneosien määrällisiä suhteita. Ainekset asetetaan  pyramidiksi toistensa päälle.

PIMEÄ ENERGIA: suklaakakkupohja (70 prosenttia);

PIMEÄ MATERIA: suklaajäätelöä (25 prosenttia);

NÄKYMÄTTÖMÄT ATOMIT: pilkottuja pähkinöitä (4 prosenttia);

NÄKYVÄT KEVEIMMÄT ALKUAINEET, vety ja helium: kermavaahtoa (0,5 prosenttia);

TÄHTIPÖLY: raskaammat alkuaineet ja niiden yhdisteet: kaneli kerman päälle (0,01 prosenttia. Tätä ei ole juuri lainkaan, mutta yritys ripotella mahdollisimman vähän on omiaan synnyttämään suhteellisuudentajua asemastamme maailmankaikkeudessa);

ÄLYLLINEN ELÄMÄ, oikeastaan edellisen sisässä, mutta sitä symboloi jokin mielihedelmä, esimerkiksi cocktail-kirsikka. Se ei ole enää mittakaavassa, vaan kirsikka symboli yhtä osaa tähtipölystä, jolla on mahdollisuus tiedostaa koko maailmankaikkeus.

(Suomenkielisen ohjeen kokosi Tapani Hietaniemi, alkuperäinen ohje on peräisin kosmologipariskunta Joel R. Primackilta ja Nancy Ellen Abramsilta.)

2192924.jpg