UUSIN SÄRÖ LUOTAA METSÄÄ JA TOISEUTTAKirjallisuus- ja kulttuurilehti Särön numero 1/2008 on juuri saapunut painosta. Numeron teemana on ”Metsä ja toiseus”. Kirjoittajia ovat muun muassa Juhani Niemi, A.W. Yrjänä, Juha-Pekka Koskinen, Ville Ropponen, Tiina Raevaara ja Helena Ylänen. Särössä on ensimmäistä kertaa mukana Tiedeviilto – osasto, jonka tarkoitus on löytää uusia ja unohdettuja yhteyksiä tieteiden ja taiteiden välille.


Särö on neljästi vuodessa ilmestyvä kirjallisuus- ja kulttuurilehti, joka esittelee ammatti- ja harrastajakirjoittajien kaunokirjallista tuotantoa, kannanottoja ja pohdintoja.

Tuoreessa ”Metsä ja toiseus” -numerossa käydään metsissä – sekä todellisissa että vertauskuvallisissa. Toiseus taas voi olla omiin kuulumista ja toisiin kuulumattomuutta, ulkopuolisuutta, ulkopuoliseksi sulkemista, rajojen pystyttämistä ja kaatamista.

Professori Juhani Niemi kirjoittaa esseessään "Rajoilla kirjallisuudessa": "Samalla kun puhutaan kirjallisuudesta, ei voi sivuuttaa filosofien tai teologien pohdiskelua rajalla olemisesta ja sitä kautta nousevia kysymyksiä olemassaolosta. Liioin ei voi jättää sivuun tiedettä. Sekin kulkee rajapinnoissa, usein merkityksellisimmillään testaa rajojaan, määrittelee käsitteitään ja peittää aukkoja tietoisuudessamme."


Runoilija ja muusikko A.W. Yrjänä puolestaan kirjoittaa artikkelissa "Pieni kirjoitus runoudesta ja maailmanlopusta": "Vielä kaksikymmentä vuotta sitten oli mahdollista olla nuori kapinallinen isänmurhaajanero vain sivuuttamalla akateemiseksi jäykistynyt runouden kenttä ja alkamalla kaikki alusta: hokemasta, örinästä, huudahduksista, ruumiillisuuttaan kieltämättömästä ekstaasista, loruista ja jaarituksesta – siis laulusta."

Toiseutta edustaa myös kiistelty venäläinen kirjailija Vladimir Sorokin. Sorokinin teoksia on Venäjällä muun muassa poltettu julkisesti valtavassa wc-pöntössä. Särössä on mukana suomennoskatkelma Sorokinin romaanista Opritšnikin päivä.


Särö
esittelee Tiedeviillon! Tiedekin on osa kulttuuria, joten vuoden 2008 ensimmäisessä numerossa lanseerataan osasto, jossa käsitellään taiteen ja tieteen yhteyksiä. Ensimmäinen Tiedeviilto pureutuu sosiaalisten hyönteisten yhteiskuntiin sekä Leena Krohnin Tainaron-romaaniin. Tiedeviillon  vastuu-toimittaja on biologi-kirjailija Tiina Raevaara.


Särön
kansitaiteilijana on tällä kertaa kuvataiteilija Helena Junttila Sodankylästä. Uuden Itämaan nousevana runoilijana esitellään Suvi Nousiainen Tampereelta, ja nousevana novellistina Tarifassa Andalusiassa asuva Ulla Korhonen.Särö valaisee halkeamaa tajunnassasi.

Tilaa lehti tästä.

 http://www.sarolehti.net/