Sain tiedotteen: Helsingin SF Seuran Tähtifantasia-palkinto parhaasta vuonna 2006 suomeksi ilmestyneestä käännösfantasiakirjasta annetaan Loki-Kirjojen julkaisemalle Jeff VanDerMeerin romaanille PYHIMYSTEN JA MIELIPUOLTEN KAUPUNKI. Teoksen on suomentanut Johanna Vainikainen-Uusitalo.

Ote tuomariston perustelusta: "Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki on huikea sukellus fantastisen Ambergris-kaupungin pimeään puoleen, sen painajaisiin, unohdettuihin salaisuuksiin ja outoihin elämänkohtaloihin. Jeff VanderMeer on onnistunut luomaan teoksessaan mosaiikkimaisen runsaan rinnakkaistodellisuuden. Lumoavan maailman, joka kohoaa eeppisiin mittoihin kiitos rikkaasti kuvaillun historian, mielenkiintoisten detaljien sekä moniulotteisten henkilöhahmojen. Leikkisää huumoriakaan unohtamatta. Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki on kaunokirjallisesti merkittävä, fantasiaa lajityyppinä uudistava teos."

Hyvistä kirjoista puheenollen: Tässä välissä mainostan erästä kirjaa, jota jaksan mainostaa aina, kaikille ja kaikkialla. Mutta kun te ette tiedä, mitä olette vailla, jos ette sitä vielä ole lukeneet! Eli: lukekaa

Gaétan Soucy: TULITIKKUTYTTÖ

(Alkuteos La Petite fille qui aimait trop les allumettes, suom. Anna-Maija Viitanen. Gummerus 2001, ISBN 951-20-5701-8)

Tulitikkutyttö on ennen kaikkea tarina salaisuuksista: sellaisista, joita tarinan kertoja ei paljasta joko itselleen, kirjan muille henkilöille tai lukijalle. Keskeistä kirjassa on sen kieli, ja jos haluaa saada käsityksen siitä, miten oikealla kielellä ja kerronnalla voi tukea tarinaa itseään, kannaattaa lukea tämä. Koska kirja on suhteellisen lyhyt ja imevä, olen lukenut sen noin kymmenen kertaa.